Agram LifeBankarstvo

6. Ožujak 2014
 

Ubija vas dug? Donosimo savjete za izlazak iz prezaduženosti

dugovi

Život u plusu donosi vam savjete za izlazak iz prezaduženosti koje su sastavili stručnjaci iz Instituta za javne financije, a koji bi vam trebali pomoći da ponovno steknete kontrolu nad svojim financijama i pametno i odgovorno njima upravljate. Mnogi ljudi kada postanu svjesni svoje prezaduženosti često pobijaju ozbiljnost situacije i/ili nastoje odgoditi početak njezinog rješavanja. Možda će vam biti lakše ovu gorku pilulu popiti postupno, pa pokušajmo neke od ovih savjeta presložiti malo drukčije te u sedam koraka iznaći mogućnosti poboljšanja stanja.

Prvi korak  – Priznajte da imate poteškoća u vraćanju svog duga

Prvi korak u rješavanju prezaduženosti je priznanje da ne možete više redovito vraćati svoje dugove. Skupljanje neplaćenih računa i bacanje obavijesti banke o prekoračenju minusa, odnosno ignoriranje problema neće riješiti vaš dug, nego samo može pogoršati postojeće stanje. Ipak, činjenica da čitate ovaj mali vodič  pokazuje da ste svjesni vašeg nezavidnog stanja te da ste spremni poduzeti drugi korak.

Drugi korak  – Procijenite svoju sadašnju financijsku situaciju

Napravite popis vaših dugova. Pored iznosa duga, navedite kome dugujete, kamatnu stopu te iznos koji sada vraćate, ako uopće vraćate. Time ćete dobiti ne samo jasnu sliku vašeg financijskog položaja, nego će vam to pomoći i u izlasku iz stanja prezaduženosti.

Treći korak – Napravite prioritete svojih dugova

Sljedeći je korak odlučiti što plaćati prvo, a što odložiti. Dobro je da pozornost usmjerite na zaduženja s većom kamatnom stopom. Rješavanjem skupih zaduženja, dugoročno ćete uštedjeti značajna sredstva, a i sami ćete izgraditi povjerenje u sebe i pojačati motivaciju za izlazak iz duga.

Četvrti korak – Napravite ostvarivi plan svojih mjesečnih rashoda

Napravite spisak svih nužnih rashoda (hrane, odjeće, stanarine, rashoda za električnu energiju, plin i slično) i rashoda koji to nisu (poput izlazaka u kino, jelo i piće izvan kuće i drugo). Rashodi koji nisu nužni mogu se posve ukinuti ili barem značajno smanjiti sve dok ne riješite nastale poteškoće. Čak i u nužnim rashodima postoji mogućnost značajne uštede. Od svojim mjesečnih prihoda (koje nemojte precjenjivati) odbijte nužne rashode (koje pak nemojte podcjenjivati) i iznos, bez obzira koliko malen bio, koji ostaje može poslužiti za početak otplate vašeg duga. Kako se dug postepeno smanjuje, doći će i do smanjivanja rashoda za kamate.

Peti korak – Recite odlučno NE bilo kojoj vrsti novog zaduženja

Ako ste u dugovima do grla, još jedan novi dug neće nimalo poboljšati stanje nego će onemogućiti vaš izlazak iz prezaduženosti. Jednom zauvijek prestanite s praksom stvaranja novog duga.

Šesti korak – Porazgovarajte sa svojim vjerovnicima

 Korisno je obavijestiti svoje vjerovnike o financijskim teškoćama u kojima ste se našli. Većina će vjerojatno pristati na kraće odgađanje vraćanja duga jer tako ipak osiguravaju naplatu.

Sedmi korak – Potražite pomoć stručne osobe

Ako i nadalje ne uspijevate upravljati svojim dugom, potražite pomoć stručne osobe i sudjelujte u odgovarajućim programima. Većina bankarskih ustanova sudjeluje u programu Hrvatske udruge banaka „Upravljanje osobnim financijama“, koji se provodi na razini cijele Hrvatske. Pomoć potražite u stručnoj financijskoj ustanovi – prije svega u svojoj banci, ali i u obiteljskom centru, centru za socijalnu skrb i nevladinim udrugama koje se bave pomoći prezaduženim građanima i slično.

Slijedite ove savjete za vaš budući život u plusu!

Jadransko osiguranje
 
 

 
mikrokrediti

Mikrokrediti za poduzetnike početnike

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) poduzetnicima početnicima nudi mikrokredite po vrlo povoljnim uvjetima. Mikrokrediti su namijenjeni poduzetnicima koji posluju do 24 mjeseca, a poka...
 
 
udruga franak prosvjed

Krediti u švicarcima konvertirat će se u eure

Premijer Zoran Milanović prihvatio je prijedlog ministra financija Borisa Lalovca prema kojemu će se svi krediti u švicarskim francima konvertirati u eure i to na dan podizanja kredita”, objavio je RTL pozivajući se n...
 
 
Mirela Budojevic ZABA

Zagrebačka banka nudi stambeni kredit u kunama

Klijenti mogu izabrati kredit s fiksnom kamatnom stopom do 10 godina, kredit s promjenjivom kamatnom stopom do 30 godina ili kredit s kombinacijom fiksne i promjenjive kamatne stope. „Prvi na tržištu nudimo kredite s kombin...
 

 
osiguranje korisnika kredita

Lakše se diše: osiguranje korisnika kredita

Većina Hrvata ima aktualan bar jedan kredit u otplati. Prema podacima iz siječnja 2015., građani bankama duguju čak 126,8 milijardi kuna. Nažalost, neki od njih našli su se u teškoj financijskoj situaciji s obzirom na to...
 
Advertisement
 
kredit uvjeti

Od 1. 6. 2015.: što vam banke moraju reći o kreditu

Hrvatska narodna banka (HNB) donijela je Odluku o sadržaju i obliku u kojem se potrošaču daju informacije prije ugovaranja pojedine bankovne usluge. Ovu odluku, koja stupa na snagu 1. lipnja 2015., dužne su primijeniti sve ...