Agram LifeNovosti

6. Ožujak 2014
 

Financijski savjeti za parove – ne dopustite da novčani problemi ugase strast!

financijski savjeti

Život u plusu prenosi vam korisne savjete objavljene na stranici zena.hr koji bi vam trebali pomoći da se uhvatite u koštac s financijskim problemima i ne dopustite da oni utječu na vaš ljubavni život. Nije nikakva novost da je novac jedan od glavnih uzroka svađa, pa čak i razvoda braka.  Prema istraživanju koje je provela agencija Merrill Lynch čak 57% bračnih parova se svađa zbog novca.  Što je uopće glavni razlog svađa?

U prošlosti zajedničke financije nisu bile nešto o čemu se uopće raspravljalo. Obitelj je zajednički raspolagala novcem koji je zaradila, sve se dijelilo. No sada su druga vremena – u pravilu oba bračna druga rade i zarađuju svoj novac. Osobito ako se vjenčaju nešto kasnije kad već imaju sređenu vlastitu financijsku situaciju, zajednički račun mogao bi izazvati brojne probleme. Različiti parovi na različite načine rješavaju ovaj problem. Sve naravno ovisi o tome kako financijski stojite vi i vaš bračni drug, koliko imate povjerenja jedno u drugo, te kakva vam je financijska disciplina (pazite li na što trošite).

Sljedeći financijski savjeti trebali bi vam pomoći:

1.    Zadržite svaki svoj račun, no otvorite jedan zajednički na koji ćete, sukladno dogovoru uplaćivati novac. Primjerice, svaki mjesec uplatite svaki isti iznos (ili po dogovoru ovisno o mogućnostima određenu cifru) na zajednički račun koji koristite za podmirenje zajedničkih troškova – režije, hrane, dječje stvari… Na taj ćete način svaki zadržati neovisnost u rukovanju vlastitim novcem (nećete morati polagati nikome račun za svaku kunu koju ste potrošili), a zajedno ćete participirati u zajedničkim troškovima.

2.    Pratite potrošnju, no nemojte prstima upirati jedno u drugo kad pogledate troškove na kraju mjeseca. Planiranje budžeta je vrlo bitno kako biste zadržali financijsku sigurnost i stabilnost, a ne kako biste optuživali jedno drugo na što ste potrošili.

3.    Redovito zajedno razgovarajte o financijama. Znamo da to nije uvijek lako jer svakom od vas novac predstavlja nešto drugo. Razgovor je jedini način da provjerite stanje troškova, utvrdite mjesečne budžete i postavite financijske prioritete. Trebali biste najmanje jednom godišnje, popričati o sljedećim financijskim stvarima: (1) vašem dohotku, vašim troškovima i o razlici, koja bi u idealnim uvjetima mogla biti vaša ušteda, (2) svojoj imovine, svojim obvezama, i razlici, koja predstavlja vašu neto vrijednost i (3) o svom kreditnom statusu i kreditnim obavezama, tako da su svi dugovi transparentni. Jedan bi možda htio na more, a drugi bi radije ostao kod kuće i štedio za stan. Vrlo je bitno da razjasnite svoja stajališta i utvrdite što si možete priuštiti i koji vam je dugoročniji financijski cilj.

4.    Zajednička otplata kredita – ako imate neki kredit koji otplaćujete ili veće dugovanje, zajedno napravite plan otplate dugovanja. Nemojte se ograđivati ako se radi o kreditu vašeg supruga jer se zadužio prije nego ste se vjenčali. U krajnjoj liniji čitavo kućanstvo ima zbog toga manje sredstava na raspolaganju, pa kako biste čim manje novaca isplatili na račun kamate, dogovorite najbolji način rješavanja dugovanja.

5.    Probajte živjeti bez dugova. Iako je lijepo imati novi auto ili moderno kućno kino, budite racionalni ako vam te želje donose dugove koje ćete još godinama otplaćivati. Izbjegavajte koliko je moguće trošenje preko kreditnih kartica ili  uzimanje kredita kako se ne biste našli u dužničkoj spirali.

6.    Izbjegavajte financijske tajne. Skrivanje velikih kupovina  ili velikih dugova od partnera može se smatrati bračnom financijskom nevjerom. To za sobom povlači prikrivanja, laganja, tajne, izbjegavanje razgovora s partnerom… što bi moglo uništiti vaš brak.

7.    Zajedno se suočite s financijskom krizom. Bez obzira koliko planirali i pričali o novcu, čak i štedjeli, uvijek se mogu dogoditi neočekivani problemi poput gubitka posla, bolesti,većih kvarova u kući ili na automobilu,  elementarne nepogode koji sa sobom povlače i financijsku krizu. Tada opet popričajte, kontrolirajte svaku kunu, nemojte trošiti na gluposti, već pažljivo isplanirajte kako što bolje i lakše preživjeti  taj period.

izvor: zena.hr

Jadransko osiguranje
 
 

 
EKO

Prvi EKO krediti za ulaganje u energetsku učinkovitost građana

Erste&Steiermärkische Bank (Erste banka) prva je banka u Hrvatskoj koja je, u sklopu programa Reenova+ Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ponudila potrošačke EKO kredite namijenjene poticanju ulaganja u stambenu e...
 
 
Standard Protect polica

Polica osiguranja za zaštitu od pada životnog standarda

U suradnji s Wiener osiguranjem Vienna Insurance Group (Wiener Osiguranje) Erste&Steiermärkische Bank (Erste banka) u svoju je ponudu uvrstila Standard Protect policu osiguranja, namijenjenu zaštiti od pada životnog stan...
 
 
sud

Dužnici povukli tužbe, a banke traže da im plate sudske troškove

Udruga kreditnih dužnika Kreda u priopćenju za javnost požalila se na praksu banaka da traže naknadu sudskih troškova od dužnika koji su povukli tužbe za povrat preplaćenih kamata. „Tužene banke traže naknadnu svih ...
 

 
stednja

Hrvati u prosjeku štede 452 kune mjesečno

Gotovo 80% građana Hrvatske svjesno je važnosti štednje te mjesečno u prosjeku izdvaja 452 kune, pokazuju rezultati istraživanja o navikama štednje u Hrvatskoj koje je u kolovozu 2015. na uzorku od 500 ispitanika provela ...
 
Advertisement
 
zivotno osiguranje

Rujan Mjesec svjesnosti o životnim osiguranjima

Za osigurateljnu industriju, rujan je Mjesec svjesnosti o životnim osiguranjima (Life Insurance Awareness Month – LIAM). Prvi put LIAM je obilježila 2003. godine neprofitna organizacija Life Happens s ciljem stavljanja foku...