Agram LifeBankarstvo

12. Ožujak 2015
 

Građani su laka meta internetskih prijevara

online kupnja

Gotovo svaka druga osoba otkriva lozinku ili PIN drugima.  Isto toliko ih PIN-ove ili lozinke zapisuje na papir, a čak 42 posto ispitanika svoj PIN ne skriva ni pri upisu na bankomatu ili trgovini. .. Na novoj web stranici Hrvatske udruge banaka, www.sigurnostnainternetu.hr, saznajte na što trebate pripaziti i kako se zaštititi od sve češćih internetskih prijevara…

 

Gotovo svaka druga osoba otkriva lozinku ili PIN drugima.  Isto toliko ih PIN-ove ili lozinke zapisuje na papir, a čak 42 posto ispitanika svoj PIN ne skriva ni pri upisu na bankomatu ili trgovini, pokazalo je istraživanje koje je Hrvatska udruga banaka (HUB) provela početkom godine kako bi utvrdila koliko su građani upoznati s mjerama sigurnosti na internetu.

Rezultati istraživanja u kojemu je na uzorku od 864 osoba ispitivana informiranost o načinima zaštite te što sami čine kako bi se zaštitili od krađe osobnih i financijskih podataka, pokazali su da građani nedovoljno čine po pitanju osobne sigurnosti na internetu, iako bi mogli učiniti mnogo više.

O zaštiti od internetskih napada samo 27 posto građana priznaje da je dobro informirano. Tek svaki peti građanin Hrvatske štiti svoje računalo lozinkom, samo sedam posto njih lozinke mijenja redovito, a tek deset posto građana pritom kreira jake lozinke.

Također, građani su vrlo skloni (u 84 posto slučajeva) klikati na linkove i učitavati privitke iz e-mail poruka koje dolaze od nepoznatih izvora. Njih čak 88 posto kaže da se nikad ne odjavljuje sa stranica internet bankarstva. Iako tvrde da su u rijetkim slučajevima prepoznali da su dobili e-mail poruku s virusom, tek jedna od pet osoba koristi antivirusni softver.

Rezultati ovog istraživanja koji su pokazali slabu informiranost i visok potencijal da građani postanu lakom metom kriminalaca, jedan su od razloga pokretanja internetske stranice posvećene sigurnosti na internetu www.sigurnostnainternetu.hr. Na ovoj internetskoj stranici građani se mogu upoznati s vrstama prijevara te pronaći korisne savjete i preporuke za poduzimanje mjera predostrožnosti kako bi neometano koristili internetske usluge i pritom zaštitili svoje podatke. Građane se potiče da informacije podijele i s ljudima iz bliske okoline, kako bi oni učinili isto.

Inicijativa je dobila snažnu podršku i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) čiji se Odjel za visokotehnološki kriminalitet bavi slučajevima internetskih prijevara, te krađe osobnih i financijskih podataka. MUP je time nastavio suradnju s HUB-om potaknutu prošlogodišnjim snažnijim valom kriminalnih napada na osobne i bankovne podatke poslovnih subjekata i privatnih osoba.

Napadi su tada osobito bili usmjereni prema poslovnim klijentima banaka koji u internetskom bankarstvu autoriziraju transakcije karticama, čitačima i USB uređajima spojenima na računala. Osim toga, građanima većinom starije dobi, prevaranti su se lažno predstavljali kao djelatnici banaka kako bi dobili uvid u njihove bankovne kartice, PIN-ove i OIB-e te otuđili njihov novac.

“Na napade na korisnike usluga internetskog bankarstva domaćih banaka promptno su reagirale Hrvatska udruga banaka, njezine članice i policija. Sustavi sigurnosti domaćih banaka izgrađeni su sukladno najnovijim svjetskim trendovima i tehnologijama. Banke kontinuirano unapređuju razinu sigurnosti i ulažu znatna sredstva i napore, ali isto tako i sami korisnici trebaju odgovorno postupati i pridržavati se propisanih uputa. U tom smislu, od velike važnosti je edukacija i stalna komunikacija između banaka i klijenata”, rekao je Milan Parat, predsjednik Odbora za sigurnost HUB-a.

Ovi su napadi bili još jedan povod za provođenje istraživanja HUB-a te pokretanje stranice o sigurnosti na internetu. Kristina Posavec, voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet u MUP-u RH, na konferenciji za medije još je jednom građane upozorila na mjere predostrožnosti. “Pozivam građane na oprez i pridržavanje svih sigurnosnih pravila, kao i da drugim osobama direktno ili indirektno ne odaju svoje identifikacijske oznake, PIN-ove i druge povjerljive osobne ili financijske podatke”, izjavila je gospođa Posavec.

Osim putem ove stranice građani će se o sigurnosti na internetu moći informirati u poslovnici svoje banke gdje će biti dostupni tiskani letci s najvažnijim informacijama o vrstama prijevara i savjetima kako se zaštititi. Namjera je banaka pomoću letaka educirati i dio stanovništva, većinom starijeg koji se ne služi računalom, ali je izložen napadima i prijevarama na osobne i financijske podatke koji se ne odvijaju na internetu.

Više informacija kako i Vi možete zaštiti svoje osobne i financijske podatke, te spriječiti prijevaru potražite na www.sigurnostnainternetu.hr.

Jadransko osiguranje
 
 

 
motociklist

Motociklisti, znate li koja su vaša prava i obveze?

[Blaženka Musulin, dipl. iur.] Zaljubljenici u motocikle jedva su dočekali lijepo vrijeme i pripremaju se za ljetne mjesece koje će maksimalno iskoristiti. Evo što svaki vlasnik motocikla treba znati kad su u pitanju njegov...
 
 
novac

Hrvati osrednji u financijskoj pismenosti, a za financijsko ponašanje dobili dvojku

Prema rezultatima istraživanja financijske pismenosti, koje su jučer predstavili Hrvatska narodna banka i Hanfa, a proveo ga je Ipsos Public Affairs, prosječna ocjena financijske pismenosti hrvatskih građana iznosi 11,7 od ...
 
 
osiguranje korisnika kredita

Lakše se diše: osiguranje korisnika kredita

Većina Hrvata ima aktualan bar jedan kredit u otplati. Prema podacima iz siječnja 2015., građani bankama duguju čak 126,8 milijardi kuna. Nažalost, neki od njih našli su se u teškoj financijskoj situaciji s obzirom na to...
 

 
Kredit zbog minusa

Kreditom se riješiti minusa na računu?

Svakog mjeseca vrtite se u začaranom krugu – zbog nepredviđenih životnih okolnosti, prije nekog vremena ušli ste u minus, zatim ga još podebljali i napokon, ne uspijevate se izvući iz njega jer vam je životna situacija...
 
Advertisement
 
europska kartica zdravstvenog osiguranja

Europska kartica zdravstvenog osiguranja – što trebate znati?

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju hrvatski državljani tijekom privremenog boravka u drugoj članici EU-a putem besplatne Europske kartice zdravstvenog osiguranja (EKZO) imaju pravo na zdravstvenu zaštitu. Po jednakim uvjetima...