Agram LifeBankarstvo

19. Veljača 2014
 

Medo Štedo i Erste Club (Erste&Steiermärkische Bank)

Medo Štedo

Erste&Steiermärkische Bank među proizvodima namijenjenima djeci i mladima ističe Medo Štedo dječju štednju i Erste Club štednju za mlade.

Medo Štedo dječja štednja namijenjena je štednji djece i mladih do navršenih 18 godina, a ugovaraju je roditelji ili skrbnici u ime djeteta. Minimalni početni ulog je 50 kuna. Erste Club štednja za mlade namijenjena je mladima od 15 do 26 godina. Ako se ovaj oblik štednje ugovara za maloljetnu osobu, štednju ugovara njezin zakonski zastupnik, odnosno skrbnik, a punoljetne osobe štednju ugovaraju samostalno. Minimalni početni ulog Erste Club štednje za mlade iznosi 100 kuna. S obzirom na to da je riječ o obliku aktivne štednje uz premiju, nema limita naknadnih pojedinačnih uplata, koje ovise isključivo o financijskim mogućnostima uplatitelja. Kamata se obračunava od dana uplate, a uz redovnu kamatu, koja na štednju u kunama iznosi 4,15 posto, korisnik ostvaruje pravo i na dodatnu premiju. Visina premijske stope ovisi o roku oročenja i iznosu ukupno obračunate kamate. Tako se kreće od 5 posto za rok oročenja do šest mjeseci i jedan dan, do 25 posto za štednju oročenu dulje od 24 mjeseca. Maksimalan rok oročenja je 36 mjeseci, odnosno do navršene 26. godine života.

Moguće je i nekome kupiti poklon bon Medo Štedo, s određenim novčanim iznosom, nakon kojeg roditelji djeteta mogu odlučiti žele li otvoriti štednju ili preuzeti novac.

“Erste banka kontinuirano ostvaruje porast depozita, a tome doprinosi i porast dječje štednje. Primjerice, dječja štednja Medo Štedo, koju je banka uvela prije pet godina, ostvaruje permanentan rast. Tako je krajem 2013. iznos Medo Štedo dječje štednje porastao 26,4 posto u odnosu na kraj 2012. te je dosegnuo više od 169 milijuna kuna, a u što je uključeno gotovo 21.900 malih štediša”, poručuju iz Erste banke.

Glavno obilježje Medo Štedo dječje štednje je fleksibilnost, budući da su na isti štedni račun moguće naknadne uplate u bilo kojem trenutku i u bilo kojem iznosu. Uz to, po isteku oročenja, klijenti uz redovitu kamatu ostvaruju i dodatnu premiju do 25 posto. Kako bi mališanima štednja bila još zanimljivija, za marljivo skupljanje novca na računu Medo Štedo ih nagrađuje darovima. Uz to, mali štediše ostvaruju i brojne pogodnosti na prodajnim mjestima, kao i popuste za dječje sportske aktivnosti.

U suradnji Erste banke i Erste Card Cluba izdana je i prva kreditna kartica na hrvatskom tržištu – Diners Medo Štedo kreditna kartica, koja objedinjuje dječju štednju Erste banke i Diners kreditnu karticu. Svi korisnici Diners Medo Štedo kreditne kartice sudjeluju u posebnom programu koji im omogućava štednju uz posebnu kamatnu stopu do 13 posto (Medo Super Štedo) te sudjelovanje u nagradnom programu za djecu, uz darove za male štediše.

U svakom se trenutku prijevremeno može raskinuti štednja, pri čemu mu se obračunava kamatna stopa koja ovisi o vrsti depozita koji klijent ima ugovoren u banci.

“Ukupno gledano, 2013. obilježili su stabilni i rastući trendovi štednje. Sigurno je da nepovoljni trendovi na tržištu rada imaju za posljedicu smanjen kapacitet štednje, no postojeća gospodarska situacija i neizvjesnost na tržištu rada imaju za posljedicu orijentiranost štednji koja ostaje i dalje dominantan oblik ulaganja, a i dalje je prisutna nesklonost prema rizičnijim oblicima ulaganja. Građani najčešće ulažu upravo u proizvode koji pružaju zajamčen povrat uloženog i pripadajući prinos, u čemu prednjači klasična oročena štednja”, kažu u Erste banci.

Jadransko osiguranje
 
 

 
stednja

Hrvati u prosjeku štede 452 kune mjesečno

Gotovo 80% građana Hrvatske svjesno je važnosti štednje te mjesečno u prosjeku izdvaja 452 kune, pokazuju rezultati istraživanja o navikama štednje u Hrvatskoj koje je u kolovozu 2015. na uzorku od 500 ispitanika provela ...
 
 
financijska pocetnica

Zaba objavila Financijsku početnicu za srednjoškolce

U sklopu Europskog tjedna novca, Zagrebačka banka izdala je posebno online izdanje “Financijska početnica” kako bi učenicima gimnazija i srednjih škola približila osnovne pojmove iz područja transakcijskih ban...
 
 
Tjedan novaca u Hrvatskoj 2015

Započeo Europski tjedan novca u Hrvatskoj

Okruglim stolom pod nazivom “Financijskom pismenošću do zadovoljnijih građana” održanim 9. ožujka 2015. u prostorijama Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, započelo je obilježavanje Svjetskog i Europsk...
 

 
štednja navike

U novu godinu krenite s novim navikama!

Voljeli biste da u novoj godini nemate dugova, ne idete u minus, i imate kontrolu nad svojim financijama? Za početak, nastojte mijenjati svoje navike – pogledajte sljedeće navike ljudi koji žive u plusu. Neka vas one i...
 
Advertisement
 
Kredit zbog minusa

Kreditom se riješiti minusa na računu?

Svakog mjeseca vrtite se u začaranom krugu – zbog nepredviđenih životnih okolnosti, prije nekog vremena ušli ste u minus, zatim ga još podebljali i napokon, ne uspijevate se izvući iz njega jer vam je životna situacija...