Agram LifeNovosti

19. Veljača 2014
 

Zagrebačka banka slavi 100-godišnjicu poslovanja

Zagrebačka banka

U obnovljenim prostorima Gradske štedionice na Trgu bana Josipa Jelačića 10 u Zagrebu jučer je svečano obilježeno 100 godina rada Štedionice, prethodnice Zagrebačke banke.

Na proslavi velikog jubileja nazočile su brojne osobe iz javnog, gospodarskog i političkog života Zagreba i cijele Hrvatske te klijenti Zagrebačke banke, a tom su se prigodom prisutnima obratili predsjednik Uprave Zagrebačke banke Franjo Luković, izvršni direktor Grupe UniCredit Federico Ghizzoni te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

“Teško bi bilo danas zamisliti razvoj ovog grada i Hrvatske bez Gradske štedionice i Zagrebačke banke. Samo Gradska štedionica danas bi da je samostalno društvo bila veća od polovine banaka po svojim poslovnim rezultatima. Osnovala ju je tadašnja zagrebačka Gradska Skupština, s idejom koja je i danas u temeljima djelovanja Zagrebačke banke – da svojim kapitalom te odgovornim kreditiranjem jamči za sve uloge štediša, da ne djeluje na teret gradskog proračuna, da potiče štednju svih slojeva društva te s prikupljenim novcem podrži razvoj Zagreba.

Financijski puls glavnog grada zahvaljujući odgovornom bankarstvu nikada nije prestao kucati, niti za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, ali niti u vrijeme velikih ekonomskih kriza. S ulogom i vizijom izvrsnosti i liderstva nastavljamo, nadam se, i sljedećih 100 godina. Odgovornim kreditiranjem te ukupnim poslovanjem, i nakon četiri godine recesije, iz tekuće operativne dobiti uspijevamo pokriti sve bilančne rizike i ostvariti minimalan dobit dioničarima. A štedne uloge i depozite štiti još i kapital banke čija je stopa adekvatnosti 23 posto, među najvišima u Europi“, istaknuo je na svečanosti g. Luković.

Grupa UniCredit vodeća je banka u srednjoj i istočnoj Europi gdje ostvaruje dobre rezultate. Zagrebačka banka za Grupu u tom dijelu poslovanja ima važnu ulogu ne samo kao vodeća banka u Hrvatskoj već kao i izvor najboljih poslovnih rješenja koja od nje preuzimaju i mnoge naše druge članice. Istovremeno, UniCredit kao strateški i dugoročni partner dao je Zagrebačkoj banci potporu i komercijalnu snagu koja joj je omogućila da zadrži vodeću poziciju na domaćem financijskom tržištu”, izjavio je g. Ghizzoni.

Zagrebačka banka tijekom cijele 2014. brojnim aktivnostima obilježavat će 100-godišnjicu rada Štedionice. Na samoj svečanosti, uručena je donacija od 500.000 kuna Dječjem domu u Nazorovoj ulici čija zgrada upravo ove godine također slavi 100-godišnjicu svoga rada. Donacijom će se sanirati i opremiti 350 m2 prostora za smještaj malodobnih trudnica i majki s djecom koje su napuštene, bez podrške obitelji i doma. Dom omogućuje skrb o trudnicama tri mjeseca prije poroda te do godine dana starosti djeteta. Tijekom tog razdoblja, štićenice su upućene na programe Otvorenih učilišta kako bi stekle zvanje te se nakon godine dana starosti djeteta mogle zaposliti i ekonomski osamostaliti.

Zagrebačka banka je ovom prigodom nagradila najstarijeg i najmlađeg klijenta poslovnice Gradska štedionica, akademika Vladimira Iblera (1913.) i  Filipa Hrvoja (2013.). Večer su uveličali slavni zagrebački glazbeni par Arsen Dedić i Gabi Novak te poznate zagrebačke sestre i pjevačice – Ivana i Marija Husar.

Ujedino ove godine i Grupa UniCredit obilježava 15. godišnjicu od ujedinjavanja banke Credito Italiano s još sedam talijanskih banaka, a svoje jubileje slave i članice Grupe – UniCredit Bank Rusija, 25 godina i  bugarska UniCredit Bulbank, 50 godina rada.

Jadransko osiguranje
 
 

 
EKO

Prvi EKO krediti za ulaganje u energetsku učinkovitost građana

Erste&Steiermärkische Bank (Erste banka) prva je banka u Hrvatskoj koja je, u sklopu programa Reenova+ Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ponudila potrošačke EKO kredite namijenjene poticanju ulaganja u stambenu e...
 
 
Standard Protect polica

Polica osiguranja za zaštitu od pada životnog standarda

U suradnji s Wiener osiguranjem Vienna Insurance Group (Wiener Osiguranje) Erste&Steiermärkische Bank (Erste banka) u svoju je ponudu uvrstila Standard Protect policu osiguranja, namijenjenu zaštiti od pada životnog stan...
 
 
sud

Dužnici povukli tužbe, a banke traže da im plate sudske troškove

Udruga kreditnih dužnika Kreda u priopćenju za javnost požalila se na praksu banaka da traže naknadu sudskih troškova od dužnika koji su povukli tužbe za povrat preplaćenih kamata. „Tužene banke traže naknadnu svih ...
 

 
stednja

Hrvati u prosjeku štede 452 kune mjesečno

Gotovo 80% građana Hrvatske svjesno je važnosti štednje te mjesečno u prosjeku izdvaja 452 kune, pokazuju rezultati istraživanja o navikama štednje u Hrvatskoj koje je u kolovozu 2015. na uzorku od 500 ispitanika provela ...
 
Advertisement
 
zivotno osiguranje

Rujan Mjesec svjesnosti o životnim osiguranjima

Za osigurateljnu industriju, rujan je Mjesec svjesnosti o životnim osiguranjima (Life Insurance Awareness Month – LIAM). Prvi put LIAM je obilježila 2003. godine neprofitna organizacija Life Happens s ciljem stavljanja foku...