Agram LifeBankarstvo

19. Veljača 2014
 

Dječja štednja: Unatoč krizi, povlačenja štednih uloga – rijetka

Dječja štednja u bankama

Pčelica, Medo Štedo, Pčelica, Ziherica, Junior, Tigar Teo… Svi se ti dopadljivi nazivi mogu svesti pod zajednički nazivnik – dječja štednja. A sve što u razgovoru svodimo pod termin dječja štednja, možemo podijeliti na stambenu štednju, štednju kroz osiguranje ili dječju štednju po viđenju.

 

Većina roditelja svojoj djeci priželjkuje bezbrižnu i sigurnu budućnost, pa štednju planiraju za školovanje, putovanje, financijske temelje za budućnost. Kako bi kapitalizirale te namjere roditelja, banke su u posljednjih desetak godina predstavile različite proizvode dječje štednje. Takva vrsta štednje potiče mnoge roditelje da investiraju u ime svoje djece jer imaju dojam da time barem djelomice čine budućnost svoga djeteta sigurnijom.

Banke dječju štednju vide kao sredstva koja obitelj uplaćuje prema trenutačnim financijskim mogućnostima, a koja je moguće oročiti. Dječju štednju banke nude u kunama ili eurima, a koja će štednja kome odgovarati, ovisi o iznosu, roku oročenja, vrsti i razdoblju isplate kamate. Dječja štednja kod djeteta razvija svijest o štednji, ali i o samokontroli, a i banke nerijetko kroz sustave nagrađivanja potiču djecu na odgovoran odnos prema štednji i novcu.

No, što kad nam tijekom razdoblja štednje hitno zatreba novac – može li se do njega lako doći?

Ako nije riječ o oročenim sredstvima, prednost dječje štednje je dostupnost novca.
Prije nekoliko godina prilično je negodovanja izazvala odluka da roditelji s dječje štednje ne mogu dizati više od tisuću i pol kuna mjesečno. U međuvremenu je ta odluka promijenjena, i sada je taj iznos 10.000 kuna mjesečno.
“Radi zaštite interesa djece, a prema mišljenju Ministarstva socijalne politike i mladih roditelji ili zakonski zastupnici mogu raspolagati djetetovim novcem do iznosa koji ne prelazi 10.000 kuna mjesečno, i to ako će ga usmjeriti u  uzdržavanje djeteta, liječenje, odgoj, školovanje, obrazovanje ili za podmirenje neke druge važne potrebe. Za raspolaganje sredstvima maloljetnog djeteta u iznosu koji prelazi svotu od 10.000 kuna mjesečno, roditelji su dužni ishoditi odobrenje nadležnog centra za socijalnu skrb”, odgovaraju nam iz banaka koje u ponudi imaju takav oblik štednje.

Kad je o oročenoj štednji riječ, novac se prije isteka oročenja može podići pod uvjetima koji variraju od banke do banke, ali i o tome u kojoj je fazi oročenje.

Kad je posrijedi osiguranje, dijete uz suglasnost ugovaratelja osiguranja može zatražiti prijevremenu isplatu, obično za potrebe daljnjeg školovanja. Inače, otkup police je posebno nepovoljan u prvim godinama osiguranja, a gubitak se postupno smanjuje što je osiguranje dulje na snazi.

Provjerili smo što naši bankari imaju u ponudi za najmlađe, kakvi su uvjeti, tko je od njih najfleksibilniji, tko nudi najviše, koje je uvjete potrebno ostvariti da bi se sklopio ugovor o dječjoj stambenoj štednji ili dječjoj štednji, tko sve može ugovoriti štednju… Provjerite što smo za sada otkrili!

PBZ Dječja štednja
Medo Štedo i Erste Club (Erste&Steiermärkische Bank)
Prva stambena štedionica (Zagrebačka banka)
Pčelica Zagrebačke banke
Dječja premijska štednja u RBA

Napisala: Nataša Gajski Kovačić

Jadransko osiguranje
 
 

 
Kredit zbog minusa

Kreditom se riješiti minusa na računu?

Svakog mjeseca vrtite se u začaranom krugu – zbog nepredviđenih životnih okolnosti, prije nekog vremena ušli ste u minus, zatim ga još podebljali i napokon, ne uspijevate se izvući iz njega jer vam je životna situacija...
 
 
izračun plaće

Za koliko će mi se povećati plaća od 1. 1. 2015.?

S prvim danom 2015. godine na snagu stupa izmjena u oporezivanju dohotka, temeljem koje možete očekivati nešto više plaće. Od 1. siječnja 2015. godine se naime iznos osobnog odbitka povećava s 2.200 na 2.600 kuna, a za u...
 
 
nepovjerenje

Ljudi više vjeruju bankama nego osigurateljima

Razina korisničkog povjerenja u osiguravajuće tvrtke iznosi svega 70 posto, u usporedbi s 82 posto povjerenja koje korisnici imaju u banke, najviše zbog rijetkog kontakta osiguratelja sa svojim osiguranicima, navodi se u ist...
 

 
brojke kredit

Od 1. 1. 2015. građanima niže rate kredita

Iz banaka stižu dobre vijesti za građane koji imaju kredite s promjenljivom kamatnom stopom: od početka iduće godine građani mogu računati s nižim ratama kredita zbog povoljne situacije na financijskom tržištu. Smanjiv...
 
Advertisement
 
Hrvatska Europska unija

Godinu dana u EU: standard građana se pogoršao

Potražnja i maloprodaja nastavljaju s blagim padom. Upravo to je najslikovitiji pokazatelj da se većini građana život nakon ulaska u EU nije poboljšao, već pogoršao, jer je njihova kupovna moć sve manja, objavio je port...