Agram LifeNovosti

4. Srpanj 2014
 

Izašao priručnik “Siguran dom” za bezbrižnije ljetovanje

Priručnik Siguran dom

S obzirom na to da je u posljednje četiri godine rekordno porastao broj kriminalnih radnji kojima su na udaru građani, uredništva časopisa Zaštita i Svijet osiguranja, tvrtke Tectus d.o.o., u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske izdali su edukativni priručnik o zaštiti i osiguranju kućanstva “Siguran dom”.

 

Policijske statistike pokazuju da je sezona godišnjih odmora omiljeno doba za akciju lopova. Tijekom ljetnih mjeseci događa se gotovo 40 posto više provala u stanove i kuće nego u ostalom dijelu godine. Saznanje da je netko provalio u naš dom, prekapao po našim stvarima, otuđio imovinu, osim materijalnoga gubitka predstavlja i emotivnu traumu s kojom se nije lako nositi, jer je sigurnost mjesta u kojem bismo se trebali osjećati najsigurnije time uvelike narušena.

U 2013. u Hrvatskoj je zabilježeno čak 6100 provala i krađa u stanove i kuće. Priručnik je namijenjen svima kojima je stalo do sigurnosti svog doma i obitelji i onima koji žele zaštiti kućanstva od provalnika te se informirati o preventivnim mjerama i zaštiti koju pružaju osiguravajuća društva.

U priručniku se govori o prevenciji i samozaštiti, primjerice o potrebi ugradnje protuprovalnih vrata, instaliranju nadzornih kamera i alarmnih sustava, a posebna pozornost posvećena je konceptu tzv. pametne kuće, koja u sebi sadrži i cjelokupan sustav sigurnosti i zaštite objekta. Priručnik obiluje nizom korisnih informacija, ali i savjetima o svim oblicima preventivnih aktivnosti, kao što je suradnja sa susjedima, prijateljima i svim članovima obitelji. Uz to, na jednome mjestu pruža sve informacije vezane uz osiguranje kućanstva dostupnom na našem tržištu.

Koliko je neugodan osjećaj kad ljudi shvate da im je provalnik bio u kući, za priručnik su ispričale osobe koje su proživjele to iskustvo, a donosimo i savjete iskusnih psihologinja kako prebroditi strahove i traume nakon pljačke.

“Ovo je drugi put da smo u suradnji s MUP-om izdali priručnik Siguran dom. Interes građana za priručnikom lani je bio iznimno velik jer su u njemu pronašli pregršt informacija o tome kako učiniti svoj dom sigurnijim i kako postupiti u slučaju eventualne provale. Bio je to poticaj da i ove godine  izdamo sličan priručnik”, kažu u uredništvu stručnih časopisa Zaštita i Svijet osiguranja.

“Želimo upozoriti građane da se provale u dom ne događaju uvijek drugima, nego da svatko od nas može postati žrtvom provale. Međutim, poduzimanjem minimalnih mjera samozaštitnog ponašanja građani mogu u velikoj mjeri smanjiti vjerojatnost da će baš oni postati žrtve. Počevši od osnovnih stvari, poput zatvaranja prozora, zatvaranja i zaključavanja ulaznih vrata, ne puštanja u zgradu svakoga tko zvoni, redovitog pražnjenja poštanskog sandučića, održavanje dvorišta urednim i preglednim i dobrih odnosa sa susjedima, pa do postavljanja sustava tehničke zaštite, građani mogu učiniti svoj dom sigurnijim mjestom”, tumači Ivo Jakić, glavni policijski inspektor u Službi prevencije Ministarstva unutarnjih poslova. Dodaje da bi nakon odlaska na godišnje odmore svakako bilo dobro da susjed, rođak ili neka druga osoba od povjerenja povremeno obilazi stan ili kuću dok su stanari odsutni te da prazni poštanski sandučić, povremeno pali svjetla, diže i spušta rolete te čini druge radnje kako bi se stvorio dojam da je netko doma.

Priručnik možete besplatno dobiti u MUP-ovim centrima za prevenciju i u sektorima upravnih i inspekcijskih poslova hrvatskih policijskih uprava, ali ga čitati i digitalnom izdanju ovdje!

Jadransko osiguranje
 
 

 
EKO

Prvi EKO krediti za ulaganje u energetsku učinkovitost građana

Erste&Steiermärkische Bank (Erste banka) prva je banka u Hrvatskoj koja je, u sklopu programa Reenova+ Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ponudila potrošačke EKO kredite namijenjene poticanju ulaganja u stambenu e...
 
 
Standard Protect polica

Polica osiguranja za zaštitu od pada životnog standarda

U suradnji s Wiener osiguranjem Vienna Insurance Group (Wiener Osiguranje) Erste&Steiermärkische Bank (Erste banka) u svoju je ponudu uvrstila Standard Protect policu osiguranja, namijenjenu zaštiti od pada životnog stan...
 
 
sud

Dužnici povukli tužbe, a banke traže da im plate sudske troškove

Udruga kreditnih dužnika Kreda u priopćenju za javnost požalila se na praksu banaka da traže naknadu sudskih troškova od dužnika koji su povukli tužbe za povrat preplaćenih kamata. „Tužene banke traže naknadnu svih ...
 

 
stednja

Hrvati u prosjeku štede 452 kune mjesečno

Gotovo 80% građana Hrvatske svjesno je važnosti štednje te mjesečno u prosjeku izdvaja 452 kune, pokazuju rezultati istraživanja o navikama štednje u Hrvatskoj koje je u kolovozu 2015. na uzorku od 500 ispitanika provela ...
 
Advertisement
 
zivotno osiguranje

Rujan Mjesec svjesnosti o životnim osiguranjima

Za osigurateljnu industriju, rujan je Mjesec svjesnosti o životnim osiguranjima (Life Insurance Awareness Month – LIAM). Prvi put LIAM je obilježila 2003. godine neprofitna organizacija Life Happens s ciljem stavljanja foku...