Agram LifeBankarstvo

27. Kolovoz 2015
 

Krediti u švicarcima konvertirat će se u eure

udruga franak prosvjed

Premijer Zoran Milanović prihvatio je prijedlog ministra financija Borisa Lalovca prema kojemu će se svi krediti u švicarskim francima konvertirati u eure i to na dan podizanja kredita”, objavio je RTL pozivajući se na neimenovane izvore u Vladi.

Vlada naime predlaže da se potpuno izjednači položaj građana koji imaju kredite u švicarskom franku i onih građana koji imaju stambene kredite u eurima. Plan je da se građanima zaduženim u švicarima omogući da konvertiraju svoje kredite u eure, a tom konverzijom izračunao bi se i dio glavnice kredita koji bi se otpisao.

Trošak konverzije ide na račun banaka
Vlada ubrzano priprema prijedlog konverzije švicaraca u eure uz otpis dijela glavnice kredita. Trošak konverzije kredita u eure, kao i otpis dijela glavnice, u cijelosti bi snosile banke, a država im namjerava kompenzirati taj iznos kao poreznu olakšicu.  Potpredsjednik Vlade Branko Grčić procijenio je da će financijski trošak banaka na ime otpisa dijela glavnice tih kredita iznositi više od 5 milijardi kuna.

Istaknuo je da se ovim prijedlogom Vlade ide ka trajnom rješenju problema dužnika s kreditima u švicarcima, s obzirom na to da su sada u primjeni dvije privremene mjere – o smanjenju kamata na te kredite na 3,23 posto, uvedenu 2014. godine, te zamrzavanje tečaja CHF na 6,39 kuna za franak od siječnja ove godine.

“Apsurdno je da je dužnicima nakon 8 ili 9 godina otplate kredita u CHF glavnica veća nego u trenutku kada su ugovarali kredit. Stoga je ključno da se tim ljudima pomogne”, izjavio je potpredsjednik Grčić.

Podsjetio je da je Vlada prepustila određeno vrijeme bankama da izravno s građanima iznađu odgovarajuće rješenje, no s obzirom da se to nije dogodilo, sada je donijela „vrlo snažnu političku odluku da se ide prema modelu trajnog rješavanja” problema građana.

Kako će se švicarci konvertirati u eure
Kako prenosi Udrufa Franak,  ministar financija Boris Lalovac u radijskoj emisiji Hrvatskog radija “Ujutro prvi” govorio je o detaljima vladina prijedloga za rješenje problema građana zaduženih u švicarskim francima. Kako piše HRT, u emisiju su pozvani i predstavnici banaka, ali su odlučili ne sudjelovati dok ne vide službeni vladin prijedlog.

Lalovac je precizirao da će se svi krediti u švicarcima konvertirati u eure prema kamatnoj stopi koja je vrijedila na dan dizanja kredita, ali po tečaju HNB-a ili poslovne banke koji će vrijediti na dan konverzije. Naglasio je kako se ove mjere neće odnositi na već vraćene kredite.

Svi detalji, obrazložio je, bit će definirani tijekom ovog i početkom idućeg tjedna, a 1. listopada uslijedit će izglasavanje u Saboru ili donošenje uredbe. Banke će imati rok od tri mjeseca da se prilagode novoj situaciji jer će se svaka kreditna partija obrađivati individualno.

“Banke ovu bitku ne mogu dobiti. Imale su jeftin novac, uzele su bonuse i otišle, a građane su pustile da grcaju u dugovima”, zaključio  je Lalovac.

Procjene o tome koliko će iznositi glavnice i rate kredita u švicarcima nakon njihove konverzije u eure, pogledajte na stranici tportala ovdje!

Jadransko osiguranje
 
 

 
EKO

Prvi EKO krediti za ulaganje u energetsku učinkovitost građana

Erste&Steiermärkische Bank (Erste banka) prva je banka u Hrvatskoj koja je, u sklopu programa Reenova+ Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ponudila potrošačke EKO kredite namijenjene poticanju ulaganja u stambenu e...
 
 
Standard Protect polica

Polica osiguranja za zaštitu od pada životnog standarda

U suradnji s Wiener osiguranjem Vienna Insurance Group (Wiener Osiguranje) Erste&Steiermärkische Bank (Erste banka) u svoju je ponudu uvrstila Standard Protect policu osiguranja, namijenjenu zaštiti od pada životnog stan...
 
 
sud

Dužnici povukli tužbe, a banke traže da im plate sudske troškove

Udruga kreditnih dužnika Kreda u priopćenju za javnost požalila se na praksu banaka da traže naknadu sudskih troškova od dužnika koji su povukli tužbe za povrat preplaćenih kamata. „Tužene banke traže naknadnu svih ...
 

 
stednja

Hrvati u prosjeku štede 452 kune mjesečno

Gotovo 80% građana Hrvatske svjesno je važnosti štednje te mjesečno u prosjeku izdvaja 452 kune, pokazuju rezultati istraživanja o navikama štednje u Hrvatskoj koje je u kolovozu 2015. na uzorku od 500 ispitanika provela ...
 
Advertisement
 
zivotno osiguranje

Rujan Mjesec svjesnosti o životnim osiguranjima

Za osigurateljnu industriju, rujan je Mjesec svjesnosti o životnim osiguranjima (Life Insurance Awareness Month – LIAM). Prvi put LIAM je obilježila 2003. godine neprofitna organizacija Life Happens s ciljem stavljanja foku...