Agram LifeBankarstvo

23. Prosinac 2014
 

Kreditom se riješiti minusa na računu?

Kredit zbog minusa

Svakog mjeseca vrtite se u začaranom krugu – zbog nepredviđenih životnih okolnosti, prije nekog vremena ušli ste u minus, zatim ga još podebljali i napokon, ne uspijevate se izvući iz njega jer vam je životna situacija trenutno takva da vam prihodi pokrivaju praktički samo osnovne troškove, a kamoli da svaki mjesec disciplinirano smanjujete minus. Kako se izvući iz toga?

 
Zapamtite da dopuštena prekoračenja odnosno minusi predstavljaju najdostupnije, najbrže ali i najskuplje kredite, koje je najlakše uzeti no, bez dodatnih prihoda, je i najteže izaći iz njih. A tu je i opasnost od crvenog minusa, nakon kojeg slijedi blokada računa i kartica.

Dvije opcije
Možda se nadate povremenim dodatnim prihodima, uz pomoć kojih ćete s vremenom ipak pokriti dopušteno prekoračenje, i to je u redu. No, ako dulje vrijeme ne uspijevate pokriti minus, a on je velik, možda ja pametno da razmislite o uzimanju gotovinskog ili nenamjenskog kredita kojim ćete pokriti minus na tekućem računu, posebno ako ste u minusu i vi i vaš partner/partnerica.

Naime, kamate na minus na tekućem računu iznose oko 10 posto, a kamate za gotovinski kredit kreću se obično između 7,5 i 9 posto. No, nije stvar samo u visini kamata već i u vremenskom roku – ako godinama vučete minuse, banka vam mjesečno na njih uzima i po nekoliko stotina kuna, a ako to potraje mnogo godina, na velikom ste gubitku. Ako otplatite kredit, kojim automatski nestaje vaš minus, za dvije-tri godine, riješili ste se daljnjeg financijskog tereta.

Na primjer, ako ste u minusu oko 20.000 kuna do kraja svakog mjeseca, zatezne kamate na dopušteno prekoračenje iznose vam oko 400-450 kuna mjesečno.  Uzmete li kredit od 22.000 kuna s fiksnom kamatom od 8,10 posto i naknadom 1 posto, bez instrumenata osiguranja, rata kredita će vam sljedeće tri godine biti 690,42 kune.

Prije kredita!
Uzimanje kredita za pokrivanje minusa može biti dobar način da bolje kontrolirate svoju potrošnju. Važno je nakon toga maksimalno se kontrolirati od daljnjeg trošenja: kad pokrijete minus, morate biti jako disciplinirani kako se ponovno ne biste doveli u prekoračenje. Prilikom uzimanja kredita morate računati i na dodatne troškove: oko 300 kuna iznose troškovi javnog bilježnika, troškovi naknade banci (oko 1 posto), troškovi depozita.

Prihodi i rashodi – crno na bijelo
Stavite sve svoje osnovne troškove, kao što su režije, prehrana, dugovanja i sl. (uračunajte sad u njih i ratu otplate kredita) i prihode (sve što zaradite) na papir i sagledajte hoćete li moći pratiti te brojke a da opet na uđete u prekoračenje. Ukoliko vam se čini da nećete, morate razmisliti o bilo kakvom smanjenju mjesečnih troškova, koje će vam omogućiti bolji omjer prihoda i rashoda i život bez minusa. Tu možete razmisliti i o prodaji nekih svojih stvari.

Odlučite li se dakle kreditom pokriti minus, morate paziti da ćete biti u stanju otplatiti kredit i da dalje ne trošite iznad svojih mogućnosti. Svakako se preporučuje da, kad već uzimate kredit u tu svrhu, svakako uzmete i osiguranje kredita, koje iznosi oko 7 posto od iznosa kredita i osigurava vam otplatu kredita u slučaju otkaza, bolovanja ili smrti. Nikad ne možete biti sigurni što donosi život i na ovaj način štititi sebe i svoju obitelj od dugova.

Jadransko osiguranje
 
 

 
motociklist

Motociklisti, znate li koja su vaša prava i obveze?

[Blaženka Musulin, dipl. iur.] Zaljubljenici u motocikle jedva su dočekali lijepo vrijeme i pripremaju se za ljetne mjesece koje će maksimalno iskoristiti. Evo što svaki vlasnik motocikla treba znati kad su u pitanju njegov...
 
 
novac

Hrvati osrednji u financijskoj pismenosti, a za financijsko ponašanje dobili dvojku

Prema rezultatima istraživanja financijske pismenosti, koje su jučer predstavili Hrvatska narodna banka i Hanfa, a proveo ga je Ipsos Public Affairs, prosječna ocjena financijske pismenosti hrvatskih građana iznosi 11,7 od ...
 
 
mikrokrediti

Mikrokrediti za poduzetnike početnike

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) poduzetnicima početnicima nudi mikrokredite po vrlo povoljnim uvjetima. Mikrokrediti su namijenjeni poduzetnicima koji posluju do 24 mjeseca, a poka...
 

 
udruga franak prosvjed

Krediti u švicarcima konvertirat će se u eure

Premijer Zoran Milanović prihvatio je prijedlog ministra financija Borisa Lalovca prema kojemu će se svi krediti u švicarskim francima konvertirati u eure i to na dan podizanja kredita”, objavio je RTL pozivajući se n...
 
Advertisement
 
Mirela Budojevic ZABA

Zagrebačka banka nudi stambeni kredit u kunama

Klijenti mogu izabrati kredit s fiksnom kamatnom stopom do 10 godina, kredit s promjenjivom kamatnom stopom do 30 godina ili kredit s kombinacijom fiksne i promjenjive kamatne stope. „Prvi na tržištu nudimo kredite s kombin...