Agram LifeLeasing

18. Veljača 2014
 

Kupnja vozila na leasing ili kredit?

leasing ili kredit

Odluka o kupnji vozila jedna je od težih koje donosimo u životu, ne samo zbog toga što valja izabrati marku i model vozila koji najbolje odgovara našim potrebama, nego i zato što to najčešće – osim ako nemamo značajan iznos gotovine sa strane – znači vezivanje priličnog utega oko noge u idućih pet ili sedam godina.

 

Sve ovisi o tome što vam je cilj
Često nismo sigurni koja nam se opcija bolje isplati – kupnja vozila na kredit ili leasing – a često ne znamo ni što koja opcija podrazumijeva. I kako procijeniti što je isplativije. Ne znaju to katkad ni poduzetnici, kojima je, recimo to odmah, leasing bolja opcija, pogotovo ako vozilo koriste i kupuju ponajprije za posao. Njima je opcija leasinga isplativija od kredita, jer kreditom opterećuju poslovanje, a kod leasinga mogu koristiti mogućnost odbitka dijela rate ili cijele rate koju plaćaju od porezne osnovice. Ovisno o ponudi pojedinih leasing kuća, ta se opcija i dodatno može isplatiti, jer se u nekim slučajevima uz ugovor o leasingu nude i dvije do tri godine plaćenog kasko osiguranja, ili značajniji popust pri ugovaranju kaska, pa je i to plus.

I fizičkim osobama koje su u sustavu PDV-a ta bi se opcija mogla isplatiti, no prije ugovaranja leasinga ipak je dobro razmisliti o tome koji je konačan cilj nabave vozila na taj način. Naime, poduzetnika kojemu je vozilo sredstvo poslovanja – što obično znači veliku prijeđenu kilometražu i potrebu da se vozila zato češće mijenjaju – manje zanima mogućnost da postane vlasnik tog vozila nakon isteka leasinga. Zanimljivije mu je to što automobil nakon određenog razdoblja može zamijeniti novim, što je moguće u operativnom leasingu.

Fizičkim je osobama češće cilj da plaćaju što manju ratu i da nakon određenog razdoblja otplate ipak postanu vlasnici automobila, koje ih još koju godinu treba služiti. A u tom slučaju bolje ćete proći s kreditom, prije svega zato što ga je moguće ugovoriti na dulji rok. Leasing se u pravilu ugovara na rok između 36 i 60 mjeseci, dok se kredit za kupnju vozila može ugovoriti i na rok od sedam godina.

Što znači leasing vozila?
No, krenimo ipak ispočetka: leasing vozila mogao bi se opisati kao neka vrsta najma vozila dok ga vlasnik ne otplati. Postoje dvije mogućnosti koje ovise o potrebama i ciljevima: jedno je operativni leasing, koji podrazumijeva da ćete automobil koristiti određeno razdoblje ili do određene kilometraže i onda ga vratiti leasing kući i pod istim uvjetima uzeti novo. Ukratko, riječ je o principu “unajmi, koristi, pa vrati”, koji podrazumijeva da svako malo imate novi, a time i sigurniji auto, kojim bez puno brige možete obavljati posao.

Stalno plaćate istu ratu leasinga, ali nikad ne postajete formalno-pravni, niti stvarni vlasnik automobila. Poduzetnicima kojima je vozilo sredstvo za rad to u velikoj mjeri olakšava situaciju jer su na taj način osigurali da automobilom neće prolaziti fazu prvih većih kvarova i servisa koji traju po nekoliko dana jer se čekaju rezervni dijelovi.

Operativni leasing isplati se prije svega poreznim obveznicima koji su u sustavu PDV-a (dakle i fizičkim osobama koje su obveznici PDV-a), jer troškove operativnog leasinga u potpunosti mogu odbiti od porezne osnovice kao trošak poslovanja, dok se PDV odbija kao pretporez. “Loša” strana operativnog leasinga je obveza osiguranja jamčevine, odnosno pologa, koji korisnik ostavlja leasing kući za slučaj problema s otplatom. Beskamatni polog u praksi se kreće između 20 i 30 posto vrijednosti vozila bez PDV-a i, ako je s otplatom leasinga sve u redu, nakon isteka leasinga se vraća.

Na kraju isteka operativnog leasinga moguće je nekoliko opcija: prepustiti automobil na otkup trećoj osobi (ne možete ga otkupiti sami, ali možete predložiti treću osobu za otkup automobila), prekinuti daljnje plaćanje (što je zgodno onima kod kojih se potreba za automobilom javlja povremeno, pa ga nakon određenog vremena više ne trebaju), ili vratiti taj i uzeti novi automobil na leasing, pod istim uvjetima, što najbolje odgovara onima kojima je automobil osnovno sredstvo za rad.

Druga je mogućnost financijski leasing, što podrazumijeva aranžman donekle sličan kreditu, samo što tijekom otplate leasinga formalno-pravni vlasnik automobila ostaje leasing kuća. Nakon isteka leasinga automobil postaje vaše vlasništvo. Kod financijskog leasinga korisnik unaprijed plaća učešće, određeni dio iznosa vrijednosti automobila (između 20 i 45 posto), pa kroz leasing otplaćuje ostatak. Financijski leasing može biti povoljan za trgovačka društva jer PDV mogu odbiti odjednom, pa će se to u prve dvije godine financiranja značajnije isplatiti, no u konačnici su iznosi koje korisnik otplati otprilike isti kao i kod operativnog leasinga.

“Prodaj i unajmi” leasing
Postoji još jedna varijanta financijskog leasinga koja se poduzetnicima u određenim situacijama može isplatiti: opcija u okviru koje vozilo prodaju leasing kući, da bi ga odmah i unajmili. Na taj način poduzetnik može osloboditi kapital i odobrena financijska sredstva koristiti za nova ulaganja u poslovanje. Po isteku takvog leasinga vlasnik ponovno postaje vlasnik svoje imovine.

Primjeri izračuna leasinga i kredita
Uz pomoć nekoliko kalkulatora na stranicama vodećih hrvatskih banaka na primjeru osobe koja želi kupiti automobil vrijedan 12.000 eura, odnosno 15.000 s PDV-om, izračunali smo moguću ratu u slučaju financijskog ili operativnog leasinga (i za pravne i za fizičke osobe koje ne odbijaju PDV od porezne osnovice), odnosno kredita. Izračuni su samo informativni i prije konačne odluke naoružajte se ipak olovkom i papirom. Izračune pogledajte ovdje:
Usporedba leasinga i kredita na rok od 36 mjeseci
Usporedba leasinga i kredita na rok od 60 mjeseci
Jadransko osiguranje
 
 

 
mikrokrediti

Mikrokrediti za poduzetnike početnike

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) poduzetnicima početnicima nudi mikrokredite po vrlo povoljnim uvjetima. Mikrokrediti su namijenjeni poduzetnicima koji posluju do 24 mjeseca, a poka...
 
 
udruga franak prosvjed

Krediti u švicarcima konvertirat će se u eure

Premijer Zoran Milanović prihvatio je prijedlog ministra financija Borisa Lalovca prema kojemu će se svi krediti u švicarskim francima konvertirati u eure i to na dan podizanja kredita”, objavio je RTL pozivajući se n...
 
 
Mirela Budojevic ZABA

Zagrebačka banka nudi stambeni kredit u kunama

Klijenti mogu izabrati kredit s fiksnom kamatnom stopom do 10 godina, kredit s promjenjivom kamatnom stopom do 30 godina ili kredit s kombinacijom fiksne i promjenjive kamatne stope. „Prvi na tržištu nudimo kredite s kombin...
 

 
osiguranje korisnika kredita

Lakše se diše: osiguranje korisnika kredita

Većina Hrvata ima aktualan bar jedan kredit u otplati. Prema podacima iz siječnja 2015., građani bankama duguju čak 126,8 milijardi kuna. Nažalost, neki od njih našli su se u teškoj financijskoj situaciji s obzirom na to...
 
Advertisement
 
kredit uvjeti

Od 1. 6. 2015.: što vam banke moraju reći o kreditu

Hrvatska narodna banka (HNB) donijela je Odluku o sadržaju i obliku u kojem se potrošaču daju informacije prije ugovaranja pojedine bankovne usluge. Ovu odluku, koja stupa na snagu 1. lipnja 2015., dužne su primijeniti sve ...