Agram LifeNovosti

31. Kolovoz 2015
 

Mikrokrediti za poduzetnike početnike

mikrokrediti

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) poduzetnicima početnicima nudi mikrokredite po vrlo povoljnim uvjetima.

Mikrokrediti su namijenjeni poduzetnicima koji posluju do 24 mjeseca, a pokazali su se najboljim načinom za brz i efikasan izvor financiranja, uz vrlo nisku kamatnu stopu.

Najbitniji kriterij za ostvarivanje prava na mikrokredit je kvalitetan poslovni plan, za čije osmišljavanje HAMAG-BICRO pruža korisne smjernice i savjete na svojim službenim stranicama (http://www.hamagbicro.hr/poslovni-plan/). Kroz ovaj način financiranja nastoje se potaknuti deficitarni proizvodi i usluge.

Prijaviti se mogu mikro gospodarski subjekti sa sjedištem na području Hrvatske koji posluju do dvije godine, imaju prosječno manje od 10 zaposlenih i nalaze se u vlasništvu fizičke ili pravne osobe koja do trenutka podnošenja zahtjeva nije bila većinski vlasnik subjekta koji se prijavljuje i drugih pravnih subjekata kumulativno dulje od dvije godine.

Sredstva se mogu dobiti za ekonomski opravdano ulaganje ukoliko tvrtka nema nepodmirenih dugovanja prema državi. Prijaviti se mogu i fizičke osobe koje u trenutku podnošenja zahtjeva za kredit nemaju registriran poslovni subjekt, ali su u slučaju odobrenja mikrokredita, obvezne osnovati tvrtku ili obrt prije zaključenja ugovora o kreditu.

Najniži iznos kredita koji je moguće realizirati kroz program mikrokredita iznosi 10.000 kuna, a najviši 120.000 kuna. Fiksna kamata iznosi svega 0,99 posto godišnje (efektivna kamatna stopa 1,09 posto), čime su se mikrokrediti HAMAG-BICRO-a pozicionirali kao najpovoljniji uvjeti kreditiranja na tržištu za poduzetnike početnike. Rok otplate je do pet godina, uključujući i poček do maksimalno šest mjeseci. Kao jedini instrument osiguranja dovoljna je zadužnica.

„Program mikrokreditiranja u protekle je dvije godine potaknuo značajan interes poduzetnika te se pokazao ključnim alatom za poticanje samozapošljavanja. Radi se o idealnom rješenju za sve poduzetnike koji trebaju jeftin i efikasan izvor financiranja za početak poslovanja svoje novosonovane tvrtke.“, izjavio je Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a.

Tijekom 2014. godine dodijeljeni su mikrokrediti poduzetnicima početnicima u vrijednosti od 4,3 milijuna kuna. Za kreditni program „Mikrokreditiranje – prvi korak u poduzetništvo“ u okviru Poduzetničkog impulsa 2015., osigurano je 5.000.000 kuna proračunskih sredstava.

Prijave se zaprimaju zaključno do 1. prosinca 2015. godine, a sredstva će se isplatiti do 15. prosinca 2015. Iz HAMAG-BICRO-a pozivaju poduzetnike neka im se jave sa svojim poslovnim planovima što prije.

Više informacija o uvjetima prijave za mikrokredite nalazi se u Javnom pozivu objavljenom na službenim stranicama HAMAG-BICRO-a (www.hamagbicro.hr). Pitanja možete poslati na e-mail jamstva@hamagbicro.hr.

Jadransko osiguranje
 
 

 
EKO

Prvi EKO krediti za ulaganje u energetsku učinkovitost građana

Erste&Steiermärkische Bank (Erste banka) prva je banka u Hrvatskoj koja je, u sklopu programa Reenova+ Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ponudila potrošačke EKO kredite namijenjene poticanju ulaganja u stambenu e...
 
 
Standard Protect polica

Polica osiguranja za zaštitu od pada životnog standarda

U suradnji s Wiener osiguranjem Vienna Insurance Group (Wiener Osiguranje) Erste&Steiermärkische Bank (Erste banka) u svoju je ponudu uvrstila Standard Protect policu osiguranja, namijenjenu zaštiti od pada životnog stan...
 
 
sud

Dužnici povukli tužbe, a banke traže da im plate sudske troškove

Udruga kreditnih dužnika Kreda u priopćenju za javnost požalila se na praksu banaka da traže naknadu sudskih troškova od dužnika koji su povukli tužbe za povrat preplaćenih kamata. „Tužene banke traže naknadnu svih ...
 

 
stednja

Hrvati u prosjeku štede 452 kune mjesečno

Gotovo 80% građana Hrvatske svjesno je važnosti štednje te mjesečno u prosjeku izdvaja 452 kune, pokazuju rezultati istraživanja o navikama štednje u Hrvatskoj koje je u kolovozu 2015. na uzorku od 500 ispitanika provela ...
 
Advertisement
 
zivotno osiguranje

Rujan Mjesec svjesnosti o životnim osiguranjima

Za osigurateljnu industriju, rujan je Mjesec svjesnosti o životnim osiguranjima (Life Insurance Awareness Month – LIAM). Prvi put LIAM je obilježila 2003. godine neprofitna organizacija Life Happens s ciljem stavljanja foku...