Agram LifeNovosti

1. Srpanj 2015
 

Zagrebačka banka nudi stambeni kredit u kunama

Mirela Budojevic ZABA

Klijenti mogu izabrati kredit s fiksnom kamatnom stopom do 10 godina, kredit s promjenjivom kamatnom stopom do 30 godina ili kredit s kombinacijom fiksne i promjenjive kamatne stope. „Prvi na tržištu nudimo kredite s kombinacijom fiksne i promjenjive kamatne stope u kojima se fiksnost može ugovoriti čak na 10 godina“, rekla je Mirela Budojević, direktorica Upravljanja proizvodima financiranja za individualne klijente u Zagrebačkoj banci.

 

Zagrebačka banka u ponudu uvodi stambene kredite u kunama u tri različita modela, pri čemu klijent sam odabire model prema vlastitim preferencijama i potrebama. Maksimalan iznos kredita je do 2 milijuna kuna, maksimalan rok otplate je do 30 godina s time da klijent može birati između vrsta kamatne stope (fiksna, promjenjiva ili kombinacija) što utječe i na konačan rok otplate.

1. U modelu A riječ je o kreditu s fiksnom kamatnom stopom te s rokom otplate 5, 7 i 10 godina.

Model A pogodan je za financiranje poboljšanja energetske učinkovitosti nekretnine, a također ga mogu koristiti svi građani kojima odgovara otplata kredita u kraćim rokovima za kupnju nekretnine. Kamatna stopa ovisi o roku otplate; za kredite s otplatom na 5 godina iznosi 5,15% fiksno godišnje; s otplatom na 7 godina iznosi 5,25% fiksno godišnje, a s otplatom na 10 godina iznosi 5,35% fiksno godišnje.

2. Model B uključuje promjenjivu kamatnu stopu s rokom otplate do 30 godina te je namijenjen građanima kojima odgovara duži rok otplate i uvjeti promjenjive kamatne stope.

Kamatna stopa veže se u parametar Nacionalne referentne stope (NRS1) te iznosi 5,10% za klijente, odnosno 5,35% za neklijente Banke (6-mjesečni NRS1 za HRK + 3,68 p.p.).

3. Model C nudi kombinaciju fiksne i promjenjive kamatne stope.

Rok otplate je do 30 godina te su moguće tri kombinacije kamatnih stopa (5 godina fiksna kamatna stopa + 25 godina promjenjiva; 7 godina fiksna kamatna stopa + 23 godine promjenjiva; 10 godina fiksna kamatna stopa + 20 godina promjenjiva). Ovisno o odabranoj kombinaciji primjenjuje se i kamatna stopa za fiksni dio iz modela A. U razdoblju otplate s promjenjivom kamatnom stopom primjenjuje se kamatna stopa iz modela B što za klijente znači da u razdoblju fiksnosti imaju poznat iznos anuiteta dok početkom razdoblja primjene promjenjive kamatne stope dobivaju stopu jednaku onoj koju bi imali da su na početku ugovorili kredit s promjenjivom kamatnom stopom.

Osim poboljšanja energetske učinkovitosti nekretine stambeni krediti u kunama u sva tri modela pogodni su za mlade obitelji koje u prvim godinama otplate kredita traže sigurnost u otplati. Kao poseban poticaj mladim obiteljima u rješavanju stambenih pitanja, Zagrebačka banka u ponudu uključuje i mogućnost ugovaranja odgode otplate (moratorija) za rođenje djeteta maksimalno do 18 mjeseci bez plaćanja kamate, jednom tijekom otplate kredita.

Još jedna vrsta zaštite koju je moguće ugovoriti uz ove kredite je i Credit protect osiguranje mogućnosti povrata kredita u slučaju neželjenih i nepredvidivih životnih situacija (dugotrajno bolovanje, otkaz, smrt uslijed bolesti ili nesretnog slučaja). Svi koji se odluče na ugovaranje ove mogućnosti ostvaruju i dodatnu pogodnost odobravanja stambenog kredita bez naknade za obradu kreditnog zahtjeva.

Zelene stambene kredite također je moguće ugovoriti u kunama uz ostvarenje niže kamatne stope za 0,10% čime promjenjiva kamatna stopa za klijente iznosi 5%.

„Početkom 2014. započeo je trend povećane potražnje za stambenim kreditima koji se nastavio i u 2015. Podaci s kraja prvog kvartala ukazuju na povećanu potražnju za stambenim kreditom u kunama. Dodatno je primjetan i sve veći interes za zelenim kreditima, koje je Banka uvela prije točno pet godina a koji u 2014. i 2015. čine 30% nove prodaje.

Uvođenjem ove nove ponude pružamo klijentima cjelovit stambeni proizvod u kunama koji zadovoljava sve stambene namjene, a na klijentu je da sam izabere model koji najviše odgovara njegovim potrebama. Pri tome kroz moratorij dajemo poticaj mladim obiteljima na trajno rješavanje stambenog pitanja, a dodatno se korisnik kredita može osigurati ugovaranjem Credit protect osiguranja. Također, prvi na tržištu nudimo kredite s kombinacijom fiksne i promjenjive kamatne stope u kojima se fiksnost može ugovoriti čak na 10 godina“, rekla je Mirela Budojević, direktorica Upravljanja proizvodima financiranja za individualne klijente u Zagrebačkoj banci.

Jadransko osiguranje
 
 

 
EKO

Prvi EKO krediti za ulaganje u energetsku učinkovitost građana

Erste&Steiermärkische Bank (Erste banka) prva je banka u Hrvatskoj koja je, u sklopu programa Reenova+ Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ponudila potrošačke EKO kredite namijenjene poticanju ulaganja u stambenu e...
 
 
Standard Protect polica

Polica osiguranja za zaštitu od pada životnog standarda

U suradnji s Wiener osiguranjem Vienna Insurance Group (Wiener Osiguranje) Erste&Steiermärkische Bank (Erste banka) u svoju je ponudu uvrstila Standard Protect policu osiguranja, namijenjenu zaštiti od pada životnog stan...
 
 
sud

Dužnici povukli tužbe, a banke traže da im plate sudske troškove

Udruga kreditnih dužnika Kreda u priopćenju za javnost požalila se na praksu banaka da traže naknadu sudskih troškova od dužnika koji su povukli tužbe za povrat preplaćenih kamata. „Tužene banke traže naknadnu svih ...
 

 
stednja

Hrvati u prosjeku štede 452 kune mjesečno

Gotovo 80% građana Hrvatske svjesno je važnosti štednje te mjesečno u prosjeku izdvaja 452 kune, pokazuju rezultati istraživanja o navikama štednje u Hrvatskoj koje je u kolovozu 2015. na uzorku od 500 ispitanika provela ...
 
Advertisement
 
zivotno osiguranje

Rujan Mjesec svjesnosti o životnim osiguranjima

Za osigurateljnu industriju, rujan je Mjesec svjesnosti o životnim osiguranjima (Life Insurance Awareness Month – LIAM). Prvi put LIAM je obilježila 2003. godine neprofitna organizacija Life Happens s ciljem stavljanja foku...