Agram LifeOsiguranje

21. Veljača 2014
 

Putno osiguranje – zašto nam treba?

putno osiguranje

Iako svi osiguranici HZZO-a za vrijeme boravka u inozemstvu ima pravo na pokriće troškova hitne pomoći i osnovne medicinske skrbi, putno zdravstveno osiguranje koje se može ugovoriti u nekom od osiguravajućih društava višestruko je isplativo i korisno

 

Iako svi osiguranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), za vrijeme boravka u inozemstvu (za što prije odlaska na put u nadležnom uredu HZZO-a obvezno treba ishoditi posebnu potvrdu o osiguranju, u protivnom je postupak naplate troškova kompliciraniji i dugotrajniji) imaju pravo na pokriće troškova hitne pomoći i osnovne medicinske skrbi, putno zdravstveno osiguranje koje se može ugovoriti u nekom od osiguravajućih društava višestruko je isplativo i korisno, pogotovo odluči li se osoba na ugovaranje paketa. Osnova tog paketa u pravilu je putno zdravstveno osiguranje, a dodatno je moguće ugovoriti i osiguranje od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) i od smrti.

Što pokriva polica putnog zdravstvenog osiguranja?

Polica putnog zdravstvenog osiguranja u pravilu pokriva troškove nužnog liječničkog tretmana, lijekova i pomagala koja propiše liječnik, ali i prijevoza osiguranika do klinike u slučaju potrebe za kliničkim liječenjem ili operacijom, naravno pod uvjetom da ju je propisao liječnik. Također, police pokrivaju i troškove stomatološkog tretmana u svrhu oslobađanja od akutne zubobolje, pri čemu je visina troška koji se pokriva najčešće ograničena, pa je prije puta dobro provjeriti uvjete osiguranja kod nekoliko osiguratelja. Najčešće, osiguratelji pokrivaju troškove hitne stomatološke usluge u protuvrijednosti od 150 eura.

Dodatno: gubitak, krađa, prtljaga…

U dodatna osiguranja ubraja se i osiguranje od gubitka, krađe ili oštećenja prtljage. Ova vrsta osiguranja posebno se isplati ako na put nosimo vredniji nakit, kameru, fotoaparat ili računalo, no dio osiguratelja troškove će priznati samo ako smo tu imovinu prijavili prilikom prelaska granice, o čemu treba imati i potvrdu, pa je prije ugovaranja te vrste osiguranja važno dobro pročitati ugovor ili se kod prodavača raspitati o uvjetima.

Moguće je, naravno, uključiti i dodatna pokrića, ovisno o rizicima na koje eventualno računamo za trajanja puta, npr. osiguranje za slučaj gubitka novca, gubitka dokumenata pa čak i za slučaj kaznenog progona. Jedno od dodatnih osiguranja je i osiguranje privatne odgovornosti kojim je pokrivena odgovornost osiguranika koji ga je ugovorio, kao i njegove malodobne djece, za štetu zbog smrti, ozljede tijela ili zdravlja. Osiguranje pokriva štetu koju, npr. osiguranik može prouzročiti upravljajući biciklom ili motociklom, odnosno osiguranik koji se bavi amaterskim sportom ili štetu za koju odgovara vlasnik pitomih životinja.

Osiguranje od otkaza putovanja

Najčešće je, ipak, dodatno osiguranje od otkaza putovanja u slučaju kada aranžman uplaćujemo u nekoj od agencija. Njime osiguravamo povrat većine uplaćenih sredstava za turistički aranžman, za slučaj da smo, zbog smrti u obitelji, teže bolesti, štete nastale na našoj imovini, zbog nepodnošenja cjepiva obveznog u zemlji u koju putujemo ili zbog uvedene radne obveze prisiljeni otkazati putovanje. Najčešće, društvo će namiriti oko 90 posto ukupne cijene putovanja koju je platio osiguranik.

Cijena premije: Za 15-ak kuna po danu mirnije na put

Premija putnog osiguranja ovisi, naravno, o rizicima koje je osiguranik izabrao kao i o osiguranoj svoti, no paket osiguranja u pravilu je najisplativiji, odnosno najjeftiniji, pri čemu većina osiguratelja u ponudi ima i mogućnost ugovaranja obiteljskog paketa u kojem je cijena po osiguranoj osobi još i manja ili grupnog osiguranja koje je također jeftinije.

U prosjeku, premija po osobi i danu osiguranja iznosi između 7 i 9 kuna za zdravstveno osiguranje, između 5 i 7 kuna za dodatno osiguranje od nezgode i otprilike još toliko ako smo izabrali osiguranje prtljage. Onima koji često putuju, pogotovo ako je riječ o poslovnim putovanjima, svakako je isplativo ugovoriti putno osiguranje na dulje razdoblje, na nekoliko mjeseci ili za cijelu godinu, uz neograničen broj putovanja u razdoblju pokrića.

Izbor osigurane svote, kao i pokrića koja ćemo dodatno ugovoriti, trebao bi biti prilagođen vrsti putovanja. Tako bi se, npr. u slučaju kraćeg putovanja gdje nas očekuje samo obilazak i provod u mjestu, osiguranik i mogao “provući” samo s putnim zdravstvenim osiguranjem (iako bi bilo dobro osigurati se barem i od gubitka prtljage), no u slučaju odlaska na aktivan odmor (npr. skijanje, planinarenje, alpinističku rutu ili speleološka istraživanja), osiguranje od nezgode i posljedica nezgode svakako je poželjno.
U takvim bi slučajevima, štoviše, bilo preporučljivo izabrati što višu svotu osiguranja, kako bi osiguranik u slučaju nepredviđenih okolnosti mogao računati na svotu koja će biti dostatna za pokriće svih dodatnih troškova. Mnogi, na primjer, ne razmišljaju o tome da bi u tom slučaju mogao biti potreban dugotrajniji oporavak, odnosno bolovanje, te da naknadom koju dobiju od osiguratelja moraju “pokriti” i manjak koji će zbog toga osjetiti na plaći.

Pritom treba voditi računa da se kod ugovaranja putnog osiguranja kod jednog osiguratelja uvijek isplati izabrati više jer se tada na neka pokrića koja se samostalno rjeđe ugovaraju, odnosno na paket, dobiva popust, i najčešće ćemo proći tek nekoliko kuna skuplje nego u slučaju da smo izabrali samo jedno pokriće. Tako smo, npr. u izračunu nekoliko primjera putnoga osiguranja dobili i primjer dvije osobe, od kojih je jedna kod istog osiguratelja na jednoj polici ugovorila putno zdravstveno osiguranje, osiguranje za slučaj nezgode i posljedica nezgode te osiguranje od otkaza putovanja, što je stajalo oko 140 kuna za sedam dana, dok je drugu osobu, koja već ima ugovoreno godišnje putno zdravstveno osiguranje kod drugog osiguratelja, samo osiguranje od otkaza puta stajalo oko 130 kuna.

Većina osiguratelja u sklopu police putnoga osiguranja danas nudi i dodatnu uslugu za osiguranike u inozemstvu, počevši od besplatnog telefona putem kojeg se mogu dobiti informacije o najbližem liječniku ili zdravstvenoj ustanovi do osiguranja usluga prevoditelja u komunikaciji s liječnikom, ako je potrebna. Putem tih telefona osiguranik može dobiti i upute o tome što mora poduzeti ako su mu ukradene kreditne kartice, putne isprave i drugi dokumenti, ili ako ih je izgubio, a u nekim se slučajevima nudi i mogućnost kontaktiranja hrvatskog veleposlanstva u zemlji domaćinu radi osiguranja pomoći, kao i zamjena rezervacija hotelskih soba, promjena termina poslovnih sastanaka ili promjena rezervacije avio-karte.

Ako smo ugovorili i osiguranje od gubitka novca, kod ovlaštenog partnera osiguratelja možemo računati na isplatu ugovorenog iznosa, što je itekako značajna pomoć u takvim situacijama. Stoga je prije ugovaranja putnog osiguranja dobro pažljivo provjeriti uvjete osiguranja. U slučaju smrti osiguranika, putno osiguranje pokriva i troškove prijevoza do mjesta prebivališta naznačenog na polici.

Sve o europskoj kartici zdravstvenog osiguranja

Jadransko osiguranje
 
 

 
lijencina

Više cijene dopunskog za pušače i tjelesno neaktivne?

Nove cijene mogle bi u skoroj budućnosti iznenaditi korisnike dopunskog zdravstvenog osiguranja. Tako bi pušači i oni koji se ne bave tjelesnom aktivnosti policu osiguranja plaćali više od nepušača i sportaša. Plan je t...
 
 
europska kartica zdravstvenog osiguranja

Europska kartica zdravstvenog osiguranja – što trebate znati?

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju hrvatski državljani tijekom privremenog boravka u drugoj članici EU-a putem besplatne Europske kartice zdravstvenog osiguranja (EKZO) imaju pravo na zdravstvenu zaštitu. Po jednakim uvjetima...
 
 
putno zdravstveno osiguranje

Europske kartice nisu izgurale putno zdravstveno osiguranje

Skijaši koji putuju s EU zdravstvenom karticom i bez putnoga zdravstvenog osiguranja u slučaju nezgode mogli bi snositi veliki trošak. Iako je tržište putnoga zdravstvenog osiguranja očekivano u padu zbog mogućnosti...
 

 
dopunsko zdravstveno osiguranje

Dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a

Polica HZZO dopunskog zdravstvenog osiguranja jedina je polica dopunskog zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj s jednakom cijenom za sve, bez obzira na zdravlje i dob osiguranika. To znači da oni među nama kojima je zdravstvena...
 
Advertisement
 
zdravstvena zaštita

Kakva sve prava imam na zdravstvenu zaštitu?

Pravo na zdravstvenu zaštitu obuhvaćenu obveznim zdravstvenim osiguranjem osigurava se pod jednakim uvjetima za sve osigurane osobe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO-a). To pravo obuhvaća primarnu zdravstvenu ...